Logo ontwerp huisstijl kantoorautomatisering

Bij toepassing van de huisstijl op documenten, presentaties en in de e-mail ondertekening komt meer kijken dan vaak wordt gedacht. In vijf blogs behandel ik op basis van mijn ervaring een aantal onderwerpen rondom de toepassing van de huisstijl in de ‘kantoorautomatisering’. In dit blog meer over de invloed van het logo-ontwerp op de kwaliteit van de weergave.

Uitdaging: logo-ontwerp

In mijn vorige blogs heb ik het gehad over toepassing van de huisstijl in de kantoorautomatisering: in bestanden, op drukwerk, print-outs en op beeldschermen. Dat ging dus vooral over de uitdaging om een al vastgesteld logo zo goed mogelijk af te drukken of op beeldschermen weer te geven.

Het logo-ontwerp zelf heeft natuurlijk ook effect op de printkwaliteit en beeldschermweergave. Evenals de andere grafische huisstijlelementen.

Logo: leesbaarheid en kleurgebruik

Als het logo een kleurverloop heeft dan heeft dit mogelijk effect op de zichtbaarheid. En op de printkwaliteit binnen de kantoorautomatisering. De tekst die voor een pay-off, descriptor of divisienaam wordt gebruikt heeft impact op de leesbaarheid.

Zoals beschreven in een vorig blog accepteert het e-mailprogramma Microsoft Outlook alleen afbeeldingsbestanden van 96dpi, danwel converteert deze tot deze resolutie. Als het logo bijvoorbeeld in full colour is en tekst bevat, dan kan het lastig zijn om een goede zichtbaarheid, leesbaarheid en printkwaliteit te krijgen: de tekst is beter zichtbaar als het logo groter wordt toegepast, maar dat staat haaks op de printkwaliteit door de lage resolutie. Andersom wordt het logo scherper geprint maar is dan de kleinere tekst minder goed leesbaar.
En als er dunne lijntjes in bijvoorbeeld paarse kleur worden gebruikt, kan het zijn dat deze in print of op beeldschermen als grijs of zwart worden ervaren. En sowieso kunnen, door het beperkte aantal beeldpunten van beeldschermen, dunne lijntjes en letters minder goed op beeldschermen worden weergegeven.

Wat geldt voor het logo in de e-mail handtekening gaat ook op voor andere middelen in de kantoorautomatisering. Beeldschermen hebben hogere resoluties en ook printers worden steeds beter, waardoor het beter lukt om complexe logo’s goed toe te passen. Maar let wel: in de meeste organisaties is Microsoft Office nog steeds zo ingesteld dat bij het opslaan van documenten automatisch compressie wordt toegepast.1 Ook zijn om kosten te besparen binnen veel organisaties de printers standaard ingesteld op afdrukken in zwart-wit. Of op afdrukken in een lagere kwaliteit dan mogelijk is, tenzij de gebruiker dat zelf anders instelt. En hoeveel mensen hebben thuis een kwalitatief hoogwaardige printer?

Advies

Uiteraard moet de identiteit van de organisatie voorop staan bij het ontwerp van de nieuwe merkstijl en het logo. De meeste ontwerpers houden al rekening met weergave van het logo in bijvoorbeeld apps door hiervoor een beeldmerk te ontwerpen, en op beeldschermen door heldere kleuren te gebruiken.

Voor ontwerpers is dit een beetje de omgekeerde wereld misschien, maar het kan geen kwaad om tijdens het ontwerpproces rekening te houden met de zichtbaarheid en printbaarheid van het logo en de pay-off op de media die de klantorganisatie gebruikt. Als er veel wordt geprint en gemaild maken kleine, dunne letters in de pay-off en het gebruik van veel kleuren en kleurverlopen een kwalitatief goede toepassing in de kantoorautomatisering niet makkelijker. Op schermen en op print is nu eenmaal minder mogelijk dan in drukwerk.

Lees ook in de serie “Huisstijl en kantoorautomatisering”: Welke Lettertypes?, Consistentie in drukwerk en print, Huisstijl op beeldscherm en Huisstijl geschikt voor dagelijks gebruik?

Over de auteur

Jack Issen heeft 15 jaar ervaring met merkimplementatie en merkmanagement, en met selectie en implementatie van IT oplossingen voor merkmanagement. Jack is ervan overtuigd dat de meest succesvolle merken van morgen vandaag al (moeten) denken en (laten) ontwerpen vanuit een “digital first” gedachte. Voor hem is een rebranding een perfect moment om het nieuwe merk juist niet 1-op-1 te implementeren op de “brand touch points” van vandaag, maar na te denken over de “customer brand experience” van morgen.

¹ Voor uw pc en laptop kunt u dit bekijken door in Microsoft Word de geavanceerde opties voor opslaan te bekijken.

Huisstijl en kantoorautomatisering: Logo-ontwerp instellingen word