Huisstijl kantoorautomatiering beeldscherm

Bij toepassing van de huisstijl op documenten, presentaties en in de e-mailondertekening komt meer kijken dan vaak wordt gedacht. In vijf blogs behandel ik op basis van mijn ervaring een aantal onderwerpen rondom de toepassing van de huisstijl in de ‘kantoorautomatisering’. In dit 3e blog meer over het verschil in weergave tussen gedrukte en geprinte documenten, en weergave op beeldschermen.

Uitdaging: toepassing van de huisstijl op beeldschermen

Omdat presentaties, brieven en rapporten in toenemende mate op beeldschermen worden gelezen wordt een goede weergave van de huisstijl op beeldschermen steeds belangrijker. Na mijn vorige blogs over lettertype keuze en drukken versus printen ga ik in dit blog in op het verschil in weergave tussen gedrukte en geprinte documenten, en weergave op beeldschermen.

Andere weergave en beleving op beeldschermen

Op beeldschermen zien kleuren er anders uit dan in druk of print:

  1. Beeldschermen hebben een lagere resolutie (momenteel meestal nog tot circa 1920×1080 beeldpunten) dan drukwerk. Afbeeldingen worden hierdoor minder scherp weergegeven op beeldschermen dan in brochures.
  2. Beeldschermen geven kleuren weer middels verlichte beeldpunten. Dit maakt dat kleuren op schermen helderder en ‘frisser’ overkomen dan hetzelfde bestand in gedrukte vorm.

Vele typen en (for)maten beeldschermen

Printers zijn binnen de meeste organisaties in meer of mindere mate gestandaardiseerd. Qua beeldschermen neemt juist de diversiteit toe door gebruik van o.a. desktops, verschillende typen laptops en mobiele telefoons, extra grote schermen, tablets, beamers, enzovoort. Ook worden in beeldschermen verschillende technieken toegepast, zoals TFT, LED en tegenwoordig steeds vaker OLED en AMOLED.

Huisstijl en kantoorautomatisering: Huisstijl op het beeldscherm. Jack Issen

Hierdoor, en vooral ook doordat iedereen weer andere instellingen gebruikt is het ondoenlijk om de weergave van huisstijlelementen zoals het logo zodanig te standaardiseren dat die op alle schermen hetzelfde oogt. En we zijn er eigenlijk al aan gewend sinds we televisie kijken: bij de buren zijn de kleuren op de televisie helderder, roder of juist fletser dan bij ons. Als we onze laptop op een beeldscherm aansluiten zijn de kleuren op het beeldscherm anders dan die op het ingebouwde scherm. En inmiddels gebruiken we zelf dagelijks al meerdere en verschillende typen schermen.

Standaardisatie van weergave op beeldschermen: onpraktisch

Technisch komen we vast een heel eind. Er is apparatuur die kleuren kan meten en voor iedere toepassing zouden we bestanden en instellingen kunnen optimaliseren en beeldschermen kalibreren. Maar vanuit beheeroogpunt is dit onwenselijk. Om voor ieder scherm een ander bestand te gebruiken in softwareprogramma’s en dit te onderhouden, is in de praktijk niet te doen. En wat moeten we dan met het voor print geoptimaliseerde logo waarvan de kleur er op ons scherm anders uitziet, maar op print wel goed overkomt?
Zoals ik al zei, op schermen zijn we er met z’n allen aan gewend dat kleuren iets anders kunnen overkomen. Ik vraag me af of iemand die niet aan beroepsdeformatie leidt zoals ontwerpers, kunstenaars, merkmanagers en dtp-ers het nog opmerken of zich er aan storen?

Advies

Op beeldschermen zien kleuren en dus ook de huisstijl er helderder uit, dan op drukwerk en print. We zijn hier allemaal inmiddels aan gewend en gebruiken dagelijks meerdere, verschillende beeldschermen. Mijn advies is dan ook om binnen de kantoorautomatisering voor print te optimaliseren, en de bestanden die daarvoor nodig zijn ook consequent te blijven gebruiken. Dus ook in presentaties die meestal op grote televisieschermen worden weergegeven of met beamers worden geprojecteerd. We hoeven het verschil tussen de digitale weergaves en middelen binnen de kantoorautomatisering ook niet groter te maken dan nodig. Want de presentatie wordt achteraf nog eens op het eigen beeldscherm gelezen en de hand-outs geprint.

Uitzondering: digitale merken
Een ander verhaal is een puur digitaal merk zoals bijvoorbeeld Google. Dan is drukwerk en print ondergeschikt aan schermweergave. In dit geval is direct in RGB ontwerpen de beste optie. En ook Google kan de weergave en instellingen van de beeldschermen van zijn website bezoekers niet beïnvloeden of bepalen.

Lees ook in de serie “Huisstijl en kantoorautomatisering”: Welke Lettertypes?, Consistentie in drukwerk en print, Logo-ontwerp en Huisstijl geschikt voor dagelijks gebruik?

Over de auteur

Jack Issen heeft 15 jaar ervaring met merkimplementatie en merkmanagement, en met selectie en implementatie van IT oplossingen voor merkmanagement. Jack is ervan overtuigd dat de meest succesvolle merken van morgen vandaag al (moeten) denken en (laten) ontwerpen vanuit een “digital first” gedachte. Voor hem is een rebranding een perfect moment om het nieuwe merk juist niet 1-op-1 te implementeren op de “brand touch points” van vandaag, maar na te denken over de “customer brand experience” van morgen.